Każda sztuka kulinarna cechuje się osobistymi obyczajami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z największą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy ojczysty Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas kojarzy się tylko z pierogami (które są niezwykle cenione na całym świecie), schaboszczakom, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za krajowe, zwłaszcza z powodu podawania ich na obszarach kraju. Ale nie bez przyczyny jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków i znawców kuchni polskiej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone na ogół z Polską. Wolno dostać je w szczególnych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak tradycyjnych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz gdy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich atut. W końcu to jedynie pożywienie. Niemniej jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się niemniej jednak jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w gruncie rzeczy niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film