Smaczna kuchnia włoska
Chcesz dobrze zjeść? Spośród licznych wariantów, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna należy zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne dania włoskie
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. kuchnia włoska w Krakowie Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. wołowe czy drobiowe i przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobra włoska pizza to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli masz zamiar być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, tortellini, ravioli oraz liczne desery – takich jak granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pysznych serów- gorgonzoli, mozarelli lub grana padano.
Zobacz film