Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w większości polskich miast najpopularniejszy typ gastronomii. Cenimy włoskie jedzenie bo jest smaczne, sycące oraz ceszy oko. Oczywiście najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pizza imakarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską kosztują rzadsze dania obiadowe – risotto, lasagne i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie są również nie tak popularne dania, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to duża różnorodność oraz dania z różnych części Włoch. Prawdziwie włoska restauracja wprowadzi naturalnie włoski nastrój.
Włoska kuchnia jest nieskomplikowana, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest pyszna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina włoskie
Żadna knajpka włoska, która ubiega się do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie miasta, nie może zapominać trunków. Posiłek we włoskim stylu koniecznie musi zawierać również trunek. Kieliszek białego wina to dla Włochów typowa praktyka. czytaj więcej o naszej restauracji Klasyczne wina włoskie to zdecydowanie montepulciano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie franciacorta i marsala z Sycylii. Włoska restauracja – o ile naprawdę ma być rozpoznawana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć nie mały wachlarz win.
Regionalna włoska restauracja
Mając ochotę zrozumieć indywidualność kuchni włoskiej bez wahania trzeba odwiedzić restaurację, która jest w stanie przyrządzić nie tylko pizzę i makaron.
Zobacz film