Kawa – skąd jest oraz kiedy zaczęto ją popijać?
Przeszłość kawy zaczyna się bodajże w Etiopii, gdzie już w I tysiącleciu przed erą, tamtejsi tubylcy znali i stosowali owoce kawowca. Mimo to w owym czasie nie spożywano jeszcze kawy w takiej kreacji, jaką znamy teraz, inaczej pijąc i delektując się jej wonnością. Tamtejsi obywatele kucharzyli owoce kawowca i mieszali je z solą i masłem, a samych plonów nie pielęgnowano celowo w rzeczowych celach, jedynie zbierano z jej oczywistego miejsca powstawania. Dużo wieków w następnej kolejności, najpewniej w XIV wieku arabscy kupcy przywieźli ziarna kawowca do Jemenu, gdzie została opracowana pierwsza metoda gwarantująca przygotowanie nasion w taki sposób, aby można było zdobyć z nich trunek w postaci kawy. Od tego czasu wiedza o kawie rozpoczęła rozpowszechniać się w globie, a w takim razie jej ziarna wędrowały powoli zaczynając od Bliskiego Wschodu, następnie dostając się do Europy, a również Ameryki. Kawa stawała się wobec tego raz za razem bardziej należytym trunkiem, zyskując coraz bardziej na popularności i przechodząc rozmaite modyfikacje, by zdobyć rozmaite postacie i smaki, jakie znamy dzisiaj. Dziś większość spożywanych produktów jest dla nas niezwykle łatwo dostępna, przez co wydaje się, iż ich przygotowanie, czy wyprodukowanie nie wymaga okazałego trudu. czy kawa jest zdrowa Kiedy coś się kończy, od razu udajemy się do sklepu, gdzie z całą pewnością nie zabraknie tego, co potrzebujemy, a jeśli nawet, to są to niezmiernie śladowe przypadki. Zatem też tak pożądana przez nas kawa, bez jakiej istnienia praktycznie nie wyobrażamy sobie życia, potrzebuje szczególnej troski w trakcie procesu jej uprawiania, a też stosownego przetwarzania oraz przygotowywania.
Zobacz film